Alles over Elektrische Fietsen

Een overzicht van de meest gestelde vragen

Lees hier alles over Elektrische Fietsen. Staat er iets niet tussen? Stel je vraag via het contactformulier.

Heb je ook recht op een Fietsvergoeding met een ebike?

Ja! Met een ebike naar het werk rijden, geeft ook recht op de Fietsvergoeding. Het speelt nl geen riol of het een gewone of een Elektrische Fiets is. De Fietsvergoeding 2022 is vrijgesteld van inkomstenbelasting tot 0,25 euro per afgelegde km. Stel dat jouw werkgever jou 0,30 euro per kilometer geeft, dan is 0.25 euro vrijgesteld en 0.05 euro belastbaar. Maar de meeste werkgevers betalen het maximum.

Stel dat je dus 20 dagen werkt en elke dag (heen/terug) 20 kilometer doet, dan krijg je 20 x 20 x 0.25 euro = 100 euro extra per maand, netto!

Lees meer op de site van Vlaanderen

Hoe snel rijdt een Elektrische Fiets?

De meeste Elektrische Fietsen zijn begrensd op 25 km/u. Dan valt de ondersteuning weg.

Speedelecs kunnen tot 45 km/u, maar dan heb je ook een nummerplaat nodig en een rijbewijs (bromfiets of andere voertuig excl landbouwvoertuig). Daarnaast zijn er nog een pak andere regels voor speedelecs. Meer lees je erover op de site van de Fietsersbond. 

Moet je een verzekering hebben voor een Elektrische Fiets?

Nee, je hebt géén BA verzekering nodig voor een Elektrische Fiets. Op voorwaarde dat die begrensd is tot 25 km/u. BA= Burgerlijke Aansprakelijkheid.

Speedelecs die zonder trappen een snelheid halen van meer dan 25 km/u, moeten wél een verzekering hebben.

We adviseren jou wel om een familiale verzekering te nemen. De meeste gezinnen hebben dat sowieso al. Zeker als je kinderen hebt, geen overbodige luxe. Maar check even met je makelaar of je Elektrische Fiets daar ook onder valt.

Zijn er Elektrische 3 wielers beschikbaar?

De markt voor Elektrische 3 wielers is heel klein. Enkel een kleine minderheid is daar vragende partij voor, waardoor het economisch niet rendabel is om ze te produceren. Of we zouden ze veel te duur moeten verkopen, waardoor ze dan weer niet gekocht zouden worden. We verwachten vóór 2024 geen 3 wielers in ons gamma te hebben.

Wat is het verschil tussen een Elektrische Fiets en een Speedelec?

Een Elektrische fiets is begrensd tot 25 km/u. Dan valt de ondersteuning weg. Bij een Speedelec gaat de snelheid tot 45 km/u. In realiteit is dat ongeveer 35-40 km/u. Er zijn best wel wat verschillen, vooral op wettelijk vlak. Lees alles over het verschil tussen een Elektrische Fiets en een Speedelec op onze blog.

Wat zijn de voordelen van een ebike?

Een ebike biedt heel wat voordelen. Het is gezond, voorkomt medische klachten, kan dienen als alternatief voor woon-werkverkeer zonder veel tijd te verliezen. Daarnaast is het uiteraard ook budget -en milieuvriendelijk. Lees er alles over op onze blog “voordelen van een ebike”

Hoeveel weegt een Elektrische Fiets?

Een Elektrische Fiets weegt uiteraard meet dan een gewone fiets. Dat ligt voornamelijk aan de batterij en de motor. Die heb je niet bij een gewone fiets. Een ebike weegt doorgaans tussen de 21 en 25 kg. Een Elektrische vouwfiets weegt dan weer minder. Ongeveer 10-12 kilo, maar er zijn er ook van 17 kg. En dan wordt het weer minder comfortabel om die mee te nemen op de trein/bus.

Lees hier onze blog over het gewicht van een ebike

X