Vragen en antwoorden

Een overzicht van de meest gestelde vragen

Heeft u geen antwoord op uw vraag gevonden?

De meest gekozen motor voor een e-bike is de middenmotor. Dit type motor biedt nl de meeste voordelen. De middenmotor wordt door fietsers als beste beschouwd omdat de ondersteuning meteen begint te werken. Dat komt door de krachtsensor. De motor staat centraal en dat maakt ondermeer banden vervangen makkelijker.

Interessant om weten is dat de maximale kracht van een middenmotor van een elektrische fiets 250 Watt is. Fietsen met een hoger vermogen worden gezien als speed pedelecs of snor-bromfietsen. En daar heb je een rijbewijs en verzekering voor nodig.

Lees meer

Je fiets en motor gaan lange tijd mee. Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden over de accu van je elektrische fiets. Geen zorgen, je batterij zal niet van de ene op de andere dag stoppen met werken. Nee, je accu zal geleidelijk aan minder presteren. Na een bepaalde tijd zal de actieradius (hoeveel kilometer je kan doen met een geladen batterij) zodanig zijn afgenomen, dat je beter een nieuwe accu aankoopt. Je wil dus liefst je batterij zo goed mogelijk onderhouden om er zo lang mogelijk genot van te hebben.

Lees meer

Ook elektrische fietsen hebben versnellingen. Bij e-bikes heb je de keuze tussen 3 soorten versnelling : derailleur, naafversnelling en de automatische versnelling. De keuze van het type versnelling heeft ook een invloed op het soort motor en type kettingkast van jouw ebike. We leggen de verschillen én voor -en nadelen uit.

Lees meer

Intussen is het aanbod elektrische fietsen enorm geworden. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Je verliest al snel het overzicht en weet niet waar je nu precies op moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets. We geven in deze blog alvast even mee hoe je een goede e-bike kiest, waarop je moet letten en waarmee je rekening mee moet houden.

Lees meer

Het is natuurlijk interessant om te weten hoe snel je nu eigenlijk kan gaan met je elektrische fiets. Met een gewone fiets haal je gemiddeld snelheden van 8 kilometer per uur. Wel, standaard zal een e-bike snelheden tot 25 kilometer per uur kunnen halen, wat dus drie keer zo snel is als een gewone stadsfiets. Dit staat zo vermeld in de Europese wetgeving om ongelukken te voorkomen. Wil je sneller gaan dan dit? Dan moet je kijken naar een speed pedelec of high speed e-bike. Deze fietsen kunnen snelheden tot 45 km per uur halen.

Lees meer

De meest gekozen remmen voor elektrische fiets zijn zijn V brakes (= velgremmen). De beste en meer efficiëntere remmen op een bike zijn Disc Brakes. (=schijfremmen)  Daarnaast heb je ook nog de terugtraprem en rollerbrakes.

Aangezien je met een e-bike tot 25 km/u kan rijden, is het erg belangrijk krachtige remmen te hebben op je fiets. 

Lees meer