CategoriesGeen categorie

Fietsketting opleggen en schoonmaken

Ketting op fiets leggen

Ketting op Fiets leggen

De ketting van een fiets opleggen is niet altijd simpel. Wij leggen uit hoe je de ketting opnieuw op je fiets of derailleur kan leggen

Verder geven we je ook even mee hoe je best je fietsketting kan schoonmaken, zo zorg je voor een optimaal fietscomfort. Helemaal onderaan lees je hoe een ketting van een elektrische fiets erop te leggen of te vervangen.

Fietsketting opleggen

Je fietsketting durft er wel eens af te vallen. Het is dan wel zo gemakkelijk als je deze zelf weer kan herstellen. Zo vermijd je lang wachten op een installateur, en kan je meteen weer verder. Als je een fiets hebt met een derailleur, zal het gemakkelijker gaan om je ketting opnieuw erop te leggen. Heb je een dichte kettingkast? Dan zal je dit wat moeilijker gaan, maar de kans op een fietsketting die eraf valt, is hierbij ook kleiner.

Zorg dat je een oude handdoek of vod bij de hand hebt. Je weet vast wel dat een ketting vies kan zijn door de olie, of door roest. Het eerste dat je best doet, is de fiets op zijn kop plaatsen. Dit maakt het vaak gemakkelijker om te werken. Je gaat te werk door de ketting eerst om het kleinste tandwiel (het achterste) te leggen. Hierna haak je je ketting aan de kant van het zadel een beetje om het grote tandwiel waarna je rustig de trappers draait. Hierdoor zal de ketting mooi rond het grote tandwiel vallen. Heb je je fiets niet op zijn kop staan? Dan zal je je achterwiel even van de grond moeten halen om aan de trappers te draaien.

Hier kan je een Youtube filmpje vinden over hoe een fietsketting op te leggen

Fietsketting aanspannen

Maakt de kettingkast van jouw fiets een onaangenaam lawaai? Je kan dit nochtans gemakkelijk voorkomen. Het aanspannen van je ketting is een simpel klusje dat zo geklaard is. Je hebt enkel een setje steeksleutels en een schroevendraaier nodig. Afhankelijk of je een fiets met of zonder kettingspanners hebt, ga je anders te werk.

Fiets met kettingspanners

Begin met het op zijn kop zetten van de fiets. Heeft je fiets een kettingkast, dan verwijder je deze eerst. Een halfopen kettingkast kan je laten zitten. Controleer dan eerst even hoe los de ketting hangt. Je moet namelijk beschikken over een speling van ongeveer 1 cm. Is dit meer? In dat geval kan je overgaan tot het spannen van je ketting.

Draai zowel de rechter als de linker achtermoer los met behulp van een steeksleutel (meestal 15). Lukt dit niet? Dan kan het zijn dat je de remklauw eerst moet losdraaien, anders kan je het wiel niet naar achteren verplaatsen. Wanneer dit in orde is, kan je overgaan tot het spannen van je ketting met kettingspanners. Je spant je ketting aan naar de gewenste spanning van 1 cm speling (steeksleutel 10). Draai vervolgens de moer van de linker kettingspanner rechtsom en vice versa. Zit de kettingspanning goed? Dan kan je de achterasmoeren weer aandraaien. Controleer na het aanspannen even of het wiel nog mooi in het midden staat door aan het wiel te draaien. Haalde je de remklauw en/of kettingkast eraf? Dan kan je deze nu weer vastzetten. Klaar!

Fiets zonder kettingspanners

Net zoals bij een fiets met kettingspanners, zet je de fiets best op zijn kop om gemakkelijk te kunnen werken. Heeft je fiets een kettingkast? Maak deze dan los. Je gaat van start met het losdraaien van de achtermoeren. Je zal ook de rembevestiging los moeten draaien.

Trek de voorkant van het achter naar links zodat de wielas links naar achteren verplaatst. Eens je je wiel zo vast hebt, kan je de linker achtermoer weer vastdraaien. Trek nu de voorkant van het achterwiel naar rechts (richting het frame) en de ketting zal zich spannen. Je zal merken dat de rechter achteras zich verplaatst naar achteren. Terwijl je het wiel vast hebt, draai je de rechter achtermoer opnieuw vast. Je ketting is opnieuw aangespannen.

Voer een laatste controle uit: zit het wiel in het midden? Je kan dit nagaan door te kijken of de stand van het achterwiel tot aan het frame aan beide kanten gelijk is. Bevestig de rembevestiging en kettingkast opnieuw en je bent klaar.


Fietsketting schoonmaken

Wil je langer van je fiets genieten en soepel blijven schakelen, dan is het aangeraden om je fietsketting nu en dan eens schoon te maken. Dit kleine onderhoud van je fiets kan je perfect zelf doen en is helemaal niet moeilijk. Je hebt enkel een doek, ontvetter, kettingolie en een borsteltje voor de ketting nodig.

Wat je als eerste gaat doen, is de ketting inspuiten met ontvetter. Dit kan gemakkelijk door de ketting rond te draaien (houd hiervoor een doekje vast) en ondertussen de ontvetter overal te spuiten. Daarna doe je ook wat ontvetter op het doekje zelf. Zorg dat het doekje droog en niet pluizig is. Plaats hierna de doek op de ketting en draai de ketting rond. Vervolgens neem je het ketting borsteltje en reinig je de ketting grondig. Zorg ervoor dat je het geheel weer schoonmaakt met een droge doek. Je kan nu de ketting smeren met olie. Gebruik speciale olie die geschikt is voor alle weersomstandigheden, zo voorkom je problemen in de toekomst. Nadat de olie voldoende is ingewerkt, kan je de overige olie afwrijven met je doek. En voilà, je fietsketting is weer in orde en zal niet roesten.

Ketting opleggen bij Elektrische fietsen

Het opleggen en aanspannen van een ketting van een elektrische fiets is vaak een stuk gecompliceerder. Je kan hiervoor dan ook beter bij een hersteller terecht, zodat alles zeker correct gebeurd en er geen onnodige schade aan de fiets wordt aangebracht.

Liever snel zelf de ketting van je ebike opnieuw opleggen en/of vervangen?

Het kan een lastige klus lijken, maar met de juiste stappen en tools is het een taak die snel kan worden volbracht.Hieronder volgen de stappen om een ketting op te leggen bij een elektrische fiets:

Stap 1: Verwijder de kap

Voordat je begint, moet je de kettingkast van de fiets verwijderen. Dit is meestal gedaan door een paar schroeven te verwijderen die de kap op zijn plaats houden. Zodra de kap is verwijderd, heb je toegang tot de ketting en de tandwielen.

Stap 2: Controleer de ketting

Voordat je begint met het op leggen van de ketting, moet je ervoor zorgen dat de ketting niet versleten is en dat er geen beschadigingen of losse schakels zijn. Als je een versleten of beschadigde ketting hebt, moet deze worden vervangen. Een versleten of beschadigde ketting kan leiden tot problemen tijdens het fietsen en kan zelfs gevaarlijk zijn.

Stap 3: Verwijder de oude ketting

Als de oude ketting nog op de fiets zit, moet je deze verwijderen. Dit kan gedaan worden met behulp van een kettingpons. Door de kettingpons te gebruiken kun je de pin uit de ketting halen en de ketting verwijderen. Let op dat je de ketting niet beschadigt tijdens het verwijderen.

Stap 4: Meet de nieuwe ketting

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe ketting de juiste lengte heeft, moet je deze meten voordat je hem op de fiets legt. Leg de nieuwe ketting naast de oude ketting en tel het aantal schakels op. Zorg ervoor dat de nieuwe ketting even lang is als de oude ketting.

Stap 5: Leg de nieuwe ketting op de fiets

Leg de nieuwe ketting op de fiets door deze over de tandwielen te leggen en door de achterderailleur te voeren. Zorg ervoor dat de ketting goed zit en dat deze niet te strak of te los zit. Als de ketting te strak zit, kan dit leiden tot slijtage van de ketting en de tandwielen. Als de ketting te los zit, kan deze eraf vallen tijdens het fietsen.

Stap 6: Maak de ketting vast

Om de ketting vast te maken, gebruik je de kettingpons om een nieuwe pin in de ketting te drukken. Zorg ervoor dat de pin goed vastzit en dat de ketting niet te strak of te los zit. Test de ketting door aan de pedalen te draaien en zorg ervoor dat deze soepel loopt en niet slipt.

Stap 7: Plaats de kettingkast terug

Zodra de ketting op de fiets is gelegd en goed vastzit, kun je de kettingkast terugplaatsen. Plaats de schroeven terug waarmee de kap is bevestigd en zorg ervoor dat deze stevig vastzitten

 

Minerva heeft 120 servicepunten waar je met jouw ebike terecht kan, om een fietsketting opnieuw op te leggen. Je leest alles over garantie en waar deze fietsherstellers te vinden op onze pagina “Minerva service en onderhoud