CategoriesGeen categorie

Hoe Snel kan je fietsen met een ebike?

Het is natuurlijk interessant om te weten hoe snel je nu eigenlijk kan gaan met je elektrische fiets. Met een gewone fiets haal je gemiddeld snelheden van 8 kilometer per uur.

Wel, standaard zal een e-bike snelheden tot 25 kilometer per uur kunnen halen, wat dus drie keer zo snel is als een gewone stadsfiets. Dit staat zo vermeld in de Europese wetgeving om ongelukken te voorkomen. Wil je sneller gaan dan dit? Dan moet je kijken naar een speed pedelec of high speed e-bike. Deze fietsen kunnen snelheden tot 45 km per uur halen.

Veiligheid

Veiligheid primeert, zeker als je met snelheden tot 25 km/u over de weg rijdt. Voor een elektrische fiets zijn er geen officiële verplichtingen. Natuurlijk moet je je aan de wegcode houden, net zoals iedere andere weggebruiker. Het is wel aangeraden om een helm te dragen, dan ben je alvast beschermd moest je vallen. Controleer op voorhand ook even of je lichten werken als je na zonsondergang nog de baan op bent. Verder kan het geen kwaad om je fietsbel en remmen na te kijken voor je vertrekt.

Bij een speed pedelec komen wel enkele verplichtingen kijken. Zo moet je een helm dragen en beschikken over een bromfietsrijbewijs (A3) of autorijbewijs. Vergeet je ook niet in te schrijven bij de DIV.