CategoriesGeen categorie

Voordelen van een ebike

onderhoud elektrische fiets Minerva

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Voor je tot de aankoop van een elektrische fiets overgaat, wil je natuurlijk eerst weten welke voordelen aan zo’n fiets verbonden zijn. Als deze namelijk niet (voldoende) aansluiten bij jouw noden en wensen, is de investering vaak niet interessant of wordt deze uitgesteld. Kiezen voor een e-bike is echter in veel gevallen wél een goede keuze. We overlopen graag de voordelen van een elektrische fiets.

Comfortabel fietsen

Natuurlijk fiets je comfortabel én zonder veel moeite met een elektrische fiets. Dankzij de ondersteuning die je e-bike je biedt, zal je sneller naar je fiets grijpen voor een tochtje te maken. Je zal ook niet meteen vermoeid zijn, en bepaalt zelf in welke mate je ondersteuning wenst. Daarbij komt ook dat mensen met een elektrische fiets over het algemeen grotere afstanden afleggen. Is de batterij van je fiets leeg? Dan fiets je meestal gewoon verder met je e-bike, zij het zonder ondersteuning. Het is trouwens ook interessant voor mensen die in heuvelachtige gebieden wonen, om een elektrische fiets te overwegen. Wandelen en fietsen met een gewone fiets blijft meestal uit hier. Met een e-bike zal je minder snel naar je auto grijpen en toch wat beweging hebben.

Gezond

De inspanning die je levert tijdens het fietsen met een elektrische fiets zal nooit gelijk staan aan de inspanning op een gewone traditionele fiets. Het is echter fout om te denken dat je helemaal geen inspanning meer moet leveren met een e-bike. Je zal genieten van trapondersteuning maar zal zelf nog steeds kracht moeten zetten. Dit wil zeggen dat je dus ook energie moet gebruiken en calorieën zal verbranden. Je werkt aan je conditie en traint ook nog eens je beenspieren. Bovendien verlaagt de kans op hart-, vaat- en suikerziekten als je nu en dan eens gaat fietsen. En gaat het eens wat minder vlot, dan is dat geen probleem. Er zijn meerdere maten van ondersteuning mogelijk: wil je het wat sportiever aanpakken, zet de ondersteuning dan een niveau lager; wil je je eigen inbreng tot een minimum beperken, dan schakel je een niveau hoger.

Langere woon-werkverkeer afstanden overbruggen

Een van de grote redenen om een elektrische fiets aan te schaffen, is als vervoermiddel naar je werk (of naar school voor studenten). Soms is de te overbruggen afstand net iéts te lang om met een gewone fiets te doen, en een auto zorgt nu eenmaal voor extra stress en zorgen. Soms ben je zelf sneller op je werk dan met met een ander vervoermiddel. Je staat niet in ellenlange files, hebt niet te kampen met een trein die weer eens te laat is en kan vaak via alternatieve wegen vlotter op je bestemming komen.

Ideaal voor mensen met medische klachten

Tot voor kort was de elektrische fiets vooral populair onder de 50 plussers en mensen met medische klachten, zoals knieproblemen, reuma of andere fysieke klachten. Intussen geniet vrijwel iedereen van een elektrische fiets, maar deze doelgroep blijft toch extra voordeel te halen uit een e-bike. Het laat hen toe mobiel te blijven en zorgt ervoor dat ook zij nog van een langere fietstocht kunnen genieten. Soms kunnen ook mensen die te kampen hebben met overgewicht baat hebben bij een e-bike.


Milieuvriendelijk

Er wordt vaak aan getwijfeld of een e-bike nu milieuvriendelijk is of niet. Het klopt dat je de batterij van je fiets nog steeds nu en dan moet opladen, wat niet erg goed is voor onze planeet. Maar als je kijkt naar de afstanden die je ermee zal afleggen in plaats van het nemen van je auto, wordt het wel een véel interessanter alternatief. Als je fietst, stoot je namelijk geen CO2 uit. En ook tijdens het opladen blijft een e-bike duurzamer: de CO2-uitstoot bedraagt amper 2% van de gemiddelde uitstoot van een auto. De productie van een elektrische fiets is bovendien minder belastend voor het milieu dan de productie van een auto. Gaan we dus massaal voor een e-bike (in plaats van een auto), dan kunnen we de lucht in onze omgeving een stuk gezonder maken!

Budgetvriendelijk

Het is geen geheim dat een elektrische fiets een stuk duurder is dan een gewone fiets. Als je dit echter gaat vergelijken met de kosten die komen kijken bij een auto, dan blijkt een e-bike toch ineens een stuk interessanter budgetgewijs. Je kan een hoop kilometers afleggen met je fiets en het enige wat je hiervoor moet doen, is je batterij opladen. Je hoeft geen benzine of belastingen te betalen om de weg op te mogen. Op het einde van de (letterlijke) rit is een elektrische fiets dus een stuk budgetvriendelijker.

Ook voor werkgevers is een elektrische fiets trouwens budgettair interessant. Een e-bike is 100% fiscaal aftrekbaar en meestal vrijgesteld van VVA (Voordeel Alle Aard). Ook de belastingsvrije fietsvergoeding kan je als werkgever 100% terugvorderen (tot maximaal 0,24 euro per kilometer).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]