CategoriesGeen categorie

Verschil tussen speedelec en een elektrische fiets

Het verschil tussen een elektrische fiets en een speed pedelec is niet altijd meteen duidelijk. Veel mensen zijn zelf niet op de hoogte van wat een speed pedelec nu juist is en kan.

Daarbij komen ook nog eens extra verplichtingen die niet van toepassing zijn bij de aanschaf van een elektrische fiets. In deze blog leggen we uit wat een speed pedelec is, wat het verschil is met een e-bike en met welke verplichtingen je rekening dient te houden.

Wat

Een speed pedelec is een soort elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet zichtbaar is. Sinds 2017 wordt een speed pedelec geklasseerd onder de noemer bromfietsen.

Je kan met dit soort fiets snelheden tot 45 kilometer per uur halen en is dus ideaal voor mensen die grote afstanden naar hun werk moeten afleggen. Het is wel zo dat je zelden continue een snelheid van 45 km/u zal halen. In de realiteit zal je gemiddeld tussen de 35 en 40 km/u halen met een speed pedelec. Het verschil met een elektrische fiets is dus de maximale snelheid, die bij een e-bike begrensd is op 25 km/u.

Verplichtingen

Bestuurders van zowel e-bikes als speed pedelecs moeten zich, net als iedereen die zich op de weg begeeft, aan de wegcode houden. Bij het gebruik van een speed pedelec komen echter enkele extra verplichtingen kijken die niet van toepassing zijn bij een elektrische fiets. Zo moet de bestuurder minimum 16 jaar oud zijn en een bromfietsrijbewijs (A3) hebben. Een autorijbewijs volstaat ook. Aangezien je met een speed pedelec hogere snelheden haalt, is het dragen van de juiste bescherming belangrijk. Het dragen van een helm is dan ook verplicht. Net zoals bij een auto, ben je verplicht om je fiets in te schrijven bij de DIV. Je zal hierna ook een kleine nummerplaat ontvangen.

Of je nu al dan niet een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid moet nemen voor je speed pedelec is niet altijd even duidelijk in de Belgische wetgeving. Bestuurders van voertuigen die autonoom kunnen rijden, moeten geen verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben op voorwaarde dat de maximale snelheid van 25 km/u niet wordt overschreden. Speed pedelecs kunnen een snelheid halen van 45 km/u, maar deze snelheid kan niet gehaald worden zonder te moeten trappen. Let wel op dat sommige oudere types speed pedelecs wel deze maximum snelheid kunnen overschrijden zonder te trappen. In deze gevallen is een verzekering BA wel verplicht.

Is het de moeite?

Bij velen ontstaat meteen de twijfel of de speed pedelec wel interessant is met al deze extra verplichtingen? Oké, hij gaat sneller maar waarom is de elektrische fiets dan zo populair? Voor woon-werkverkeer over langere afstanden is een speed pedelec ideaal. Met een elektrische fiets zal je namelijk ofwel te lang onderweg zijn ofwel er niet geraken met één batterij. Maar ook met een speed pedelec zal je de lader van je batterij moeten meenemen naar kantoor. De accu gaat namelijk snel leeg eens je de motor stevig belast, waardoor je ongeveer een uurtje genot hebt van je fiets.

Het is dus puur een persoonlijke keuze, zoals dat wel vaker het geval is. Afhankelijk van jouw situatie en noden, kan je voor een elektrische fiets of een speed pedelec kiezen.

Bekijk hier het volledig aanbod Elektrische Fietsen