CategoriesGeen categorie

Hoe werkt een elektrische fiets?


Elektrische Fiets kopen

Hoe werkt een Elektrische Fiets?

Een elektrische fiets werkt door middel van een elektromotor die in de fiets is ingebouwd. De elektromotor wordt gevoed door een batterij die op de fiets is gemonteerd. De batterij kan worden opgeladen via een stopcontact en levert elektriciteit aan de motor om de fiets aan te drijven.

De elektromotor is verbonden met de fietsketting of -riem en kan worden geactiveerd door een knop of hendel op het stuur van de fiets. Wanneer de fietser begint met trappen, wordt de motor geactiveerd en begint deze de pedalen aan te drijven. Dit maakt het fietsen makkelijker en minder vermoeiend.

Sommige elektrische fietsen hebben ook een sensormechanisme dat de kracht van de motor aanpast op basis van de snelheid en kracht die de fietser uitoefent op de pedalen. Dit wordt vaak aangeduid als pedaalondersteuning of PAS (pedal-assist system). Hierdoor kan de fietser met minder inspanning harder en langer fietsen.

Soorten elektrische fietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen beschikbaar, afhankelijk van het type motor en de plaatsing ervan op de fiets. De twee meest voorkomende soorten elektromotoren zijn de naafmotor en de middenmotor.

Een naafmotor is ingebouwd in de naaf (het centrale deel) van het wiel en wordt rechtstreeks door de batterij gevoed. Dit zorgt voor een eenvoudigere constructie en minder onderhoud, maar kan een minder natuurlijk fietsgevoel geven, vooral bij hogere snelheden.

Een middenmotor is ingebouwd in het frame van de fiets, vlakbij de trapas. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling en een meer natuurlijk fietsgevoel, omdat de kracht wordt toegepast op de pedalen en de ketting in plaats van op het wiel. Dit type motor is echter duurder en kan meer onderhoud vereisen.

De motor

Een elektrische fiets wordt aangedreven door een elektromotor. Deze motor is meestal geïntegreerd in het achterwiel of het trapasgebied van de fiets. De motor wordt gevoed door een batterij die op de fiets is gemonteerd. De motor zet elektrische energie om in mechanische energie om de fiets aan te drijven.

De batterij

De batterij is het hart van een elektrische fiets. Het is een herlaadbare lithium-ion batterij die de energie levert die nodig is om de motor aan te drijven. De capaciteit van de batterij wordt gemeten in Wattuur (Wh). Een hoger wattuur betekent dat de batterij meer energie kan opslaan en de fiets een groter bereik kan geven. Een gemiddelde e-bike batterij heeft een capaciteit van ongeveer 400Wh.

Het controlesysteem

Het controlesysteem van een elektrische fiets bestaat uit een display en een bedieningselement. De display toont informatie zoals snelheid, afgelegde afstand en batterijlevensduur. Het bedieningselement, meestal op het stuur, geeft de fietser de mogelijkheid om de motor in te schakelen of uit te schakelen en de mate van ondersteuning te selecteren.

De sensoren

Om de elektrische ondersteuning van de motor nauwkeurig af te stemmen op de fietser, heeft een elektrische fiets verschillende sensoren. Deze sensoren meten de snelheid van de fiets, de trapkracht van de fietser en de rotatie van de pedalen. Met deze gegevens kan het controlesysteem de hoeveelheid elektrische ondersteuning bepalen die de motor moet bieden.

De werking

Wanneer een fietser op een elektrische fiets rijdt, begint de motor energie te leveren zodra de pedalen beginnen te draaien. De sensoren meten de snelheid van de fiets, de trapkracht van de fietser en de rotatie van de pedalen en passen de hoeveelheid elektrische ondersteuning aan die de motor biedt. De fietser kan de mate van ondersteuning aanpassen met behulp van het bedieningselement op het stuur.

Voordelen van een elektrische Fiets

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een elektrische fiets (e-bike) ten opzichte van een traditionele fiets of andere vervoersmiddelen. Hieronder volgen enkele belangrijke voordelen:

 1. Milieuvriendelijk: Elektrische fietsen stoten geen schadelijke stoffen uit, in tegenstelling tot auto’s en motoren. Dit maakt ze een duurzame en milieuvriendelijke optie voor vervoer.

 2. Gemakkelijker trappen: Met een elektrische fiets kun je gemakkelijker trappen en meer afstand afleggen met minder inspanning. Dit is ideaal voor mensen die niet in topconditie zijn of die fietsen als te vermoeiend ervaren. Het kan ook handig zijn bij het vervoeren van zwaardere ladingen, zoals boodschappen.

 3. Snelheid: Een elektrische fiets kan een hogere snelheid bereiken dan een gewone fiets, waardoor het mogelijk is om sneller op je bestemming te komen. Dit is vooral handig voor woon-werkverkeer, waarbij tijd een belangrijke factor kan zijn.

 4. Goedkoper dan een auto: Een elektrische fiets is aanzienlijk goedkoper dan een auto, niet alleen in aanschafkosten, maar ook in onderhoudskosten, brandstofkosten en parkeerkosten. Dit kan resulteren in aanzienlijke besparingen op lange termijn.

 5. Gezondheid: Elektrische fietsen bieden nog steeds gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde cardiovasculaire gezondheid en gewichtsverlies. Hoewel het rijden op een elektrische fiets minder inspanning vergt dan bij een gewone fiets, moet je toch trappen en wat lichaamsbeweging krijgen.

 6. Verbeterde mobiliteit: Elektrische fietsen maken het mogelijk om langere afstanden af te leggen zonder vermoeid te raken, waardoor je je gemakkelijker en sneller kunt verplaatsen. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die in gebieden wonen waar het openbaar vervoer beperkt is.

 7. Flexibiliteit: Met een elektrische fiets heb je meer flexibiliteit in termen van route en planning. Je kunt gemakkelijk alternatieve routes nemen om files te vermijden of onverwachte vertragingen te compenseren. Ook hoef je niet langer afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of de beschikbaarheid van parkeerplaatsen.

Kortom, elektrische fietsen bieden veel voordelen voor zowel de gezondheid als het milieu, terwijl ze ook flexibiliteit, snelheid en besparingen opleveren. Met deze voordelen in gedachten is het geen verrassing dat elektrische fietsen een steeds populairdere keuze worden voor woon-werkverkeer, vrijetijdsbesteding en transport in het algemeen.

Nadelen van een elektrische fiets

Hoewel elektrische fietsen veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende nadelen:

 1. Hoge aanschafprijs: Elektrische fietsen zijn over het algemeen duurder dan traditionele fietsen, en de kosten kunnen verder oplopen als je kiest voor een model met geavanceerde functies of een hoogwaardige batterij. Dit kan een belemmering zijn voor sommige mensen om er een aan te schaffen.

 2. Beperkte actieradius: De afstand die je met een elektrische fiets kunt afleggen voordat de batterij leeg is, varieert afhankelijk van het model, de batterijcapaciteit en de rijomstandigheden. Over het algemeen hebben elektrische fietsen een beperkte actieradius, wat betekent dat je de batterij regelmatig moet opladen als je lange afstanden wilt afleggen.

 3. Zwaarder gewicht: Door de aanwezigheid van een motor, batterij en andere elektrische componenten zijn elektrische fietsen meestal zwaarder dan traditionele fietsen. Dit kan een nadeel zijn als je de fiets bijvoorbeeld moet tillen of als je lange afstanden wilt afleggen zonder de motor te gebruiken.

 4. Onderhoud en reparaties: Elektrische fietsen hebben vaak meer complexe technologie dan traditionele fietsen, waardoor ze meer onderhoud en reparaties vereisen. Dit kan hogere kosten met zich meebrengen en ervoor zorgen dat de fiets langer uit gebruik is als er problemen optreden.

 5. Verhoogd diefstalrisico: Elektrische fietsen zijn duurder dan traditionele fietsen en hebben vaak waardevolle technologie aan boord, wat ze aantrekkelijker maakt voor dieven. Hierdoor is het belangrijk om extra beveiligingsmaatregelen te nemen om diefstal te voorkomen.

 6. Mogelijke afhankelijkheid van de motor: Hoewel de motor van een elektrische fiets het trappen gemakkelijker maakt, kan het zijn dat je er afhankelijker van wordt. Dit kan ertoe leiden dat je minder beweging krijgt, wat op lange termijn gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Kortom, hoewel elektrische fietsen vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen die moeten worden overwogen bij de aanschaf van een e-bike. Als je deze nadelen in overweging neemt en de juiste elektrische fiets kiest die past bij jouw behoeften en budget, kan een elektrische fiets een uitstekende optie zijn voor een duurzamer, efficiënter en gezonder transport.