CategoriesMeest gelezen

Hoe batterij van een ebike opladen?

Batterij ebike

Je staat er niet altijd bij stil, maar wanneer kan je je accu nu eigenlijk het best opladen? Je wil zo voorzichtig mogelijk met de batterij van je elektrische fiets omgaan aangezien dit een prijzig onderdeel van je fiets is. De levensduur van een accu is ook niet dusdanig lang en je wil deze natuurlijk zo lang mogelijk gebruiken en de investering in een nieuwe accu (rond de 500 euro) zo lang mogelijk uit de weg gaan.

Je batterij opladen

Als dit lukt, laadt je je accu best al op alvorens deze volledig leeg is, idealiter wanneer deze tussen de 40 en 70% zit. Op deze manier zal je de levensduur van je batterij maximaliseren, en dat willen we uiteraard allemaal. We weten ook wel dat dit niet altijd mogelijk is. Als je een langere fietstocht plant, kom je waarschijnlijk terug met een (bijna) lege batterij. Dit is zeker geen probleem, maar probeer rekening te houden met de 40-70% regel indien mogelijk. Ook het teveel opladen van je batterij is niet aan te raden. Maak je vaak korte ritjes, ga je accu dan niet elke keer aan de lader leggen bij thuiskomst.

Let er ook op dat je accu niet voor lange tijd leeg blijft. Vooral in de wintermaanden, wanneer je fiets minder gebruikt wordt, kan dit namelijk wel eens voorkomen. Laad je accu eens om de maand of 2 maanden op om diepontlading en storingen te voorkomen.

Nieuwe generatie batterijen

Te lang opladen vormt tegenwoordig minder een probleem. De meeste accu’s zijn intussen uitgerust met een systeem dat ervoor zorgt dat het opladen stopt eens de accu vol zit. Daarnaast zijn moderne accu’s ook voorzien van een andere chemische samenstelling. Populair zijn de Lithium-Ion batterijen. Deze kunnen wel tegen een stootje en zullen dus ook niet stuk gaan als je ze ‘te lang’ aan de lader laat liggen.


Bewaren

Ook waar je je elektrische batterij oplaadt, is van belang. Accu’s kunnen namelijk niet goed tegen extreem warme en koude temperaturen. Je laat je batterij dus best opladen bij kamertemperatuur, d.w.z. in een ruimte met een temperatuur tussen de 10 en 30°C. Ook wanneer je je e-bike ergens plaatst, neem je je batterij er best uit om deze op een gepaste plaats te bewaren.

De handleiding

Een laatste tip die we je graag meegeven is lees de handleiding! Het kan zijn dat bij een eerste laadbeurt of gebruik bepaalde handelingen vereist zijn. Zo zullen sommige batterijen er baat bij hebben de eerste paar keer volledig op- en ontladen te worden, terwijl dat bij anderen niet het geval is.

Opladen onderweg

Steeds meer plaatsen, zoals horeca, bieden de mogelijkheid aan je accu onderweg even op te laden. Het enige wat je nodig hebt is namelijk een stopcontact. Zo kan je tijdens je fietstocht even de batterij van je fiets én van jezelf opladen. Je steekt jouw e-bike accu in de lader en jij neemt even plaats en geniet van een verfrissend drankje. Ook oplaadpunten op je werk vormen normaliter geen probleem.