CategoriesGeen categorie

Stuur van een ebike afstellen. Hoe?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Veel fietsers staan er niet bij stil maar vaak staat het stuur van je fiets niet goed afgesteld. Dit kan het gevolg zijn van een niet goed afgesteld zadel, of omdat je simpelweg niet op de hoogte bent van hoe je je stuur nu juist moet afstellen. Wij leggen het je graag uit!

Het zadel afstellen

Een eerste stap is het zadel correct afstellen. De combinatie van zadel en stuur moet goed zitten want een foutieve afstelling leidt tot een onaangename fietspositie en kan zelfs fysieke klachten tot gevolg hebben. Staat je zadel te laag? Dan kan je je benen niet voldoende strekken. Je wil natuurlijk ook niet gaan schuiven over je zadel wanneer deze te hoog staat. Dit zorgt voor onaangenaam fietsen waarbij je je benen moet overstrekken.

Wanneer is je zadel nu goed gepositioneerd? Wel, je benen moeten vlotjes kunnen ronddraaien. Als je voeten in die drie-uurstand staan op de pedalen, moet je knie boven de pedaalas komen. Een goede zadelhoogte zal ervoor zorgen dat je met je tenen net op de grond komt, niét met platte voeten (dan staat je zadel te laag). Je kan de positie van je zadel gemakkelijk aanpassen door de klem los te maken en het zadel over de rail te laten schuiven.


Het stuur afstellen

Eens je zadel correct is afgesteld, kan je overgaan tot het afstellen van je stuur. Je gaat in fietshouding op je zitten. Afhankelijk van welk type fiets je hebt, zal je anders zitten. Heb je een stadsfiets, dan ga je rechtop zitten; heb je een racefiets, dan ga je voorover gebogen zitten. Ontspan je armen en zwaai deze naar voren. Als je dit doet, moeten je handen op de handvaten komen. Het eigenlijk verstellen van je stuur kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type fiets dat je hebt.

Hoogte verstellen

Heb je een oude fiets? Dan kan het zijn dat je je stuur enkel kan verstellen in hoogte, zonder de mogelijkheid tot kantelen. De meeste mensen vinden het ideaal als het stuur net boven het zadel uitkomt. Er is een algemene regel dat het stuur minstens vier centimeter hoger moet staan dan het zadel. Houd bij het verstellen van de hoogte van je stuur rekening met de markering van de stuurpen; deze moet onzichtbaar zijn én in de vork blijven. De stuurpen (of moer) kan met een steeksleutel worden losgedraaid en afgesteld op het gewenste niveau. Het fietsstuur hoger zetten kan door het stuur naar links en rechts te bewegen en op hetzelfde moment je stuur naar omhoog te trekken.

Heb je een nieuwer model? Dan kan het stuur waarschijnlijk ook gekanteld worden. Je fiets zal dan over een schuine moer beschikken, eventueel met een bescherming errond. Haal in dat geval eerst met een schroevendraaier het beschermdopje eraf. Vervolgens kan je met een inbussleutel de stuurpen verstellen door de inbusbout los te draaien en het stuur omhoog te trekken.

Verstelbaar stuur

Vandaag de dag heb je ook fietsen met een met de hand verstelbaar stuur. Dit maakt het verstellen van je stuur een stuk gemakkelijker. Je zal eerst de blokkade van de stuurpen moeten openen, om vervolgens simpelweg de hoogte van je stuur aan te passen. Daarna plaats je de blokkade terug en controleer je of alles goed vastzit door in je hand remmen te knijpen en druk te zetten op het voorwiel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]