Intussen is het aanbod elektrische fietsen enorm geworden. Het is dan ook niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken. Je verliest al snel het overzicht en weet niet waar je nu precies op moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets.
We geven in deze blog alvast even mee hoe je een goede e-bike kiest, waarop je moet letten en waarmee je rekening mee moet houden.1. Waarvoor ga je je elektrische fiets gebruiken?
Eens je hebt besloten om een elektrische fiets aan te schaffen, heb je waarschijnlijk al een idee waarvoor je deze gaat gebruiken. Is het primaire doel van je fiets een lange woon-werkafstand? Dan wil je een e-bike met een grote actieradius. Ben je eerder op zoek naar een fiets om ontspannende, korte tochtjes mee te maken? Dan zal een kleine actieradius volstaan.
2. Welk model kies je?
Net zoals dat het geval is bij gewone fietsen, heb je ook verschillende types elektrische fietsen. Ben je sportief? Dan kan een mountain e-bike interessant zijn voor je. Sportieve modellen hebben ook vaak grotere wielen en een verende voorvork om het rijden comfortabeler te maken. Een standaard stadsfiets kan dan weer ideaal zijn voor de casual fietser. Gebruik je je e-bike om je van je woonplaats naar je werk te verplaatsen en moet je een deeltje met de trein overbruggen? Dan kan een elektrische vouwfiets een antwoord bieden.
3. Hoe snel wil je gaan?
Een elektrische fiets gaat tot maximum 25 km/u. Sommigen zien het echter graag nog wat sneller. Dit is niet mogelijk met een standaard elektrische fiets. Wil je toch snelheden tot 45 km/u bereiken? Dan kan een speed pedelec een oplossing bieden. Deze vallen technisch onder de noemer ‘bromfietsen’. Houd er wel rekening mee dat je bij een speed pedelec meer verplichtingen hebt. Je leest alles over speed pedelecs in deze blog.
4. Kies het juiste frame
Heel belangrijk is de framemaat. Dit is de hoogte van het frame van je fiets (uitgedrukt in centimeters). Afhankelijk van jouw lengte, zal je het juiste frame kunnen kiezen. Doe je dit niet, dan kan je last krijgen van klachten. Wil je weten wat jouw framemaat is, dan moet je je binnenbeenlengte meten. Zet je voeten 15 cm uit elkaar (zonder schoenen). Je meet dan de volledige lengte van je binnenbeen (kruis tot grond). Dit getal vermenigvuldig je met 0,65 en dan weet je je framemaat. Zit je tussen twee framematen in? Dan geldt volgende algemene regel: wie de fiets voornamelijk als toerfiets gebruikt neemt het grotere frame, de sportieve fietser kiest de kleinste van de 2 maten.
Aan de hand van onderstaande tabel kan je ongeveer je framemaat te weten komen:
Daarnaast moet je ook nog kiezen tussen een heren- en damesframe. We zijn allemaal bekend met de twee: den herenframe heeft een bovenbuis terwijl een damesframe een diagonale buis heeft. Het is vanzelfsprekend dat opstappen een stuk gemakkelijker gaat bij een damesmodel. Juist om deze reden kiezen ook mannen vaak voor een damesframe. Naast deze twee opties is er nog een derde mogelijkheid die echter niet bij iedereen bekend is: fietsen met een extra lage instap. Een lage instap is laag en breed, zodat je gemakkelijk op kan stappen.
5. Budget
Een belangrijke factor bij veel aankopen is het budget waarover je beschikt. Dit zal sterk mee bepalen welk type e-bike je koopt. Instapmodellen starten rond de 1200 euro. Voor deze prijs krijg je een standaard elektrische fiets met voorwielmotor en rotatiesensor. Dit zijn simpele en goedkopere mechanismen die zowel voor- als nadelen bieden. Je kan alles lezen over motoren en sensoren in onze andere blogberichten. Ga je voor een e-bike met een meer natuurlijke motor, namelijk de middenmotor, in combinatie met een krachtsensor, dan zit je al snel rond de 2500 euro.
6. Sensor
Bij een elektrische fiets kies je tussen twee soorten sensoren. De eerste optie is de rotatiesensor. Eens je pedalen ronddraaien, zal dit worden geregistreerd waardoor de trapondersteuning geactiveerd wordt. Een trapkrachtsensor gaat nog een stapje verder: er wordt gemeten hoeveel kracht je zet tijdens het trappen. Het tweede type zal dus persoonlijker en natuurlijker aanvoelen. Heb je echter minder kracht? Dan zal een trapkrachtsensor minder interessant zijn. Als je zelf weinig kracht kan leveren, krijg je ook weinig ondersteuning. Lees alles over de twee soorten sensoren in deze blog.
7. Batterij
Bij het bepalen van je accu is het belangrijk rekening te houden met twee zaken. Het vermogen wordt uitgedrukt door haar spanning in Volt (V). Hoe hoger deze waarde, hoe krachtiger je fiets zal zijn. Daarnaast is ook de capaciteit een interessant gegeven. Dit wordt uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Hoe meer ampère-uur, hoe hoger de batterijautonomie. Dit betekent dat een hogere Ah waarde ervoor zorgt dat je langer met een opgeladen batterij kan fietsen.
8. Demodagen
Veel fietsenwinkels of handelaars organiseren demo- of opendeurdagen. Tijdens deze momenten kan je vragen stellen en verschillende modellen van fietsen uittesten. Het is net dit testen dat heel interessant is. Je kan zo nagaan welk type fiets het beste aansluit bij jouw behoeften.