CategoriesGeen categorie

Hoe de banden van een ebike oppompen?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Zowel gewone als elektrische fietsen hebben baat bij een juiste bandenspanning. Een te lage spanning zorgt ervoor dat je meer moet trappen en kan leiden tot een lekke band. Omgekeerd zal een te hoge bandenspanning mogelijks zorgen voor een klapband. Het is dan ook belangrijk dat je zelf weet hoe je je fietsbanden oppompt en onderhoud.

Zorg er eerst en vooral voor dat je een goede fietspomp hebt. De ventielen van je banden en de pomp moeten juist op elkaar afgesteld zijn. Fietspompen zijn tegenwoordig meestal geschikt om zonder verloopnippels verschillende ventielen op te pompen. Is dat niet het geval? Dan zal je ofwel een nieuwe pomp moeten aanschaffen, ofwel een setje verloopnippels kopen.

Er zijn drie mogelijke ventielen: Auto Schräder, Hollandse Dunlop en Franse Presta. Verder is er nog een onderscheid tussen een knelkop en een schroefkop als het gaat om het vastmaken van de pompkop aan het ventiel. Bij de knelkop is er een hendel aanwezig om het ventiel vast te knellen. Bij de schroefkop draai je de pompaansluiting op het ventiel.

We overlopen de simpele stappen bij het oppompen van een fietsband:

  1. Zoek op je band naar het ventiel en haal het dopje eraf.
  2. Bij een Frans ventiel zal je deze eerst moeten opendraaien.
  3. Nu kan je overgaan tot het oppompen van je banden. Bevestig de pompkop op het ventiel. Gebruik de grote opening bij het autoventiel, en de kleine opening bij het Hollands en Frans ventiel. Pomp je band op tot ongeveer 4 bar.
    Tip: Je kan de maximale bandenspanning op de zijkant van je band vinden. Overschrijd deze maximumwaarde nooit!
  4. Heb je een Frans ventiel? Dan draai je deze weer dicht.
  5. Draai de ventieldop opnieuw vast en klaar!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]