Je fiets en motor gaan lange tijd mee. Helaas kan niet hetzelfde gezegd worden over de accu van je elektrische fiets. Geen zorgen, je batterij zal niet van de ene op de andere dag stoppen met werken.
Nee, je accu zal geleidelijk aan minder presteren. Na een bepaalde tijd zal de actieradius (hoeveel kilometer je kan doen met een geladen batterij) zodanig zijn afgenomen, dat je beter een nieuwe accu aankoopt. Je wil dus liefst je batterij zo goed mogelijk onderhouden om er zo lang mogelijk genot van te hebben.Capaciteit
De capaciteit zal een belangrijke rol spelen bij het aantal kilometers dat je met je fiets kan afleggen op een volle batterij. De meeste accu’s starten rond de 300Wh maar kunnen oplopen tot meer dan 700 Wh. Een accu met een hogere WattHour waarde zal langer op een volle batterij kunnen fietsen. Het type motor dat je e-bike heeft, zal ook invloed uitoefenen op de actieradius. Zo kan je een fiets met een lichte achterwielmotor en een accu van 375Wh een grotere afstand kunnen afleggen dan een fiets met een zwaardere middenmotor en dezelfde batterij. Daarnaast zal het ene merk zuinigere motoren aanbieden dan het andere. Het is dus vaak interessanter om te kijken naar de actieradius.
Actieradius
Afhankelijk van het type accu dat je hebt, zal je fiets een andere actieradius hebben. Hoe groter de capaciteit van je accu, hoe verder je kan fietsen (met trapondersteuning). Je hebt vast al gemerkt dat de actieradius altijd bij de specificaties van een e-bike te vinden is. Je zal dus op voorhand een idee hebben van hoeveel kilometer jouw fiets kan afleggen met een volle batterij. Let er wel op dat dit slechts een indicatie is, gebaseerd op ideale omstandigheden. Er zijn namelijk enkele factoren die een invloed hebben op de actieradius.
Ten eerste is er het weer. Heb je te kampen met regen of tegenwind? Dan zal je minder ver kunnen rijden met een volle batterij. Tijdens de winter kan de actieradius ineens 50% lager liggen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de bandenspanning van je fiets én de conditie van de weg. Een hogere weerstand zal namelijk niet gunstig zijn voor de actieradius. Denk ook aan het gewicht van zowel de fiets als de fietsers. Hoe meer gewicht de motor moet dragen, hoe lager de actieradius. Natuurlijk zullen ook de conditie en leeftijd van de accu zelf een rol spelen. Hoe ouder je accu, hoe minder ver je kan fietsen met ondersteuning.
Verder hebben ook de snelheid waarmee je fietst en het niveau van ondersteuning een effect op je actieradius. Fiets je erg snel? Dan gaat je actieradius achteruit. Fiets je bovendien met een hoog ondersteuningsniveau? Dan zal ook dit de actieradius negatief beïnvloeden. Let er op dat je efficiënt schakelt, zo leg je meer kilometers af met je fiets. Zorg ervoor dat je een lichte versnelling rijdt en altijd naar de lichtste versnelling schakelt bij stilstand. Als laatste is een trapkrachtsensor energiezuiniger dan een rotatiesensor.
Wattuur versus actieradius
Uit onderzoek blijkt dat je met 100 wattuur ongeveer 12 à 14 kilometer kan fietsen. Gebruik je de motor minder intens, dan zal je meer kilometer kunnen afleggen. Je zal echter niet boven de 30 kilometer per 100 wattuur komen. Doe je dat wel? Dan heb je je motor nauwelijks gebruikt en heb je vooral zelf gefietst zonder ondersteuning.
Zo kan je ook zelf uitrekenen hoeveel kilometer je kan afleggen met je e-bike. Heb je een accu van 300 wattuur, dan kan je op een hoog ondersteuningsniveau rond de 40 kilometer rijden. Gebruik je minder ondersteuning? Dan haal je wellicht tot 90 kilometer. Vergeet niet dat bovengenoemde factoren nog steeds een effect kunnen hebben op je berekeningen.