CategoriesGeen categorie

Hoeveel kost het opladen van je elektrische fiets?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een elektrische fiets heeft natuurlijk elektriciteit nodig om de nodige trapondersteuning te kunnen voorzien. Deze elektriciteit is afkomstig uit de accu. De aankoop van een elektrische fiets is vrij duur, dat weten we intussen. Gelukkig staat daar tegenover dat het verbruik van je e-bike een flink pak lager ligt.

100 kilometer = 15 cent!

Allemaal goed en wel dat laag verbruik, maar heb je ook concrete cijfers? We zochten het graag even uit voor je. De kost voor het opladen van je e-bike hangt enerzijds af van de stroomprijs, en anderzijds van de capaciteit van je batterij. Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat je 0,15 euro betaald per 100 kilometer. Bij een sterkere motor ligt dat bedrag misschien een beetje hoger (maximum 10%). Wil je per kilowattuur rekenen, dan gaat het over ongeveer 0,23 euro per kWh. Je zal echter nooit een volledige kWh nodig hebben. Stel dat je fiets 522 kWh is, dan betaal je ongeveer 12 cent voor een volle accu!

Dat valt goed mee, toch? Zelf wanneer je je extra fietstochtjes in de zomer meetelt, kom je nog steeds op een klein bedrag. De verbruikskosten zijn verwaarloosbaar, en dit is dan ook niet waar het ‘probleem’ zit. Waar velen zich druk om maken, is dat het vervangen van de accu van je e-bike duur kan uitvallen. Met bedragen tot wel 500 euro, wil je natuurlijk dat de batterij zo lang mogelijk meegaat. Hoe je je batterij correct kan onderhouden, lees je hier.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]