CategoriesGeen categorie

Met de fiets? Of toch maar met de auto?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]We ruilen steeds meer de auto in voor een fiets. Niet alleen omdat dat beter is voor het milieu, of omdat we zo files vermijden, ook de opkomst van lage-emissiezones zorgt voor deze tendens. Beide vervoersmiddelen hebben natuurlijk hun voordelen.


Voordelen van een fiets

Het spreekt voor zich dat een fiets een stuk milieuvriendelijker is dan een auto. Je hebt geen CO2 uitstoot en gaat dus extra vervuiling tegen. Ook een elektrische fiets blijft een groener alternatief voor een auto. Volgens onderzoek blijkt dat een e-bike tot 40 keer minder verbruikt dan een auto! Dankzij zo’n elektrische fiets ben je trouwens vaak sneller op je bestemming dan met een auto (als het gaat om geen al te lange afstanden). Je vermijdt namelijk files en kan via allerlei alternatieve wegen vaak een stuk vlotter reizen.

Verder neemt een fiets ook tot 7 keer minder plaats in dan een auto. Denk hierbij aan parkeren, maar ook aan het zoeken van parking. Met een fiets heb je hier veel minder last van, zowel op je werk als thuis in de straat. Bovendien werk je door te fietsen aan je gezondheid. Dat is het geval bij een gewone stadsfiets maar ook bij een elektrische fiets. Simpelweg in je auto zitten en overal je auto voor gebruiken leidt tot luiheid en is allesbehalve gezond. Denk maar aan de verhalen van mensen die, sinds ze een auto hebben, sneller geneigd zijn dat korte stukje naar de winkel met de auto te doen in plaats van met de fiets.

Ook voor woon-werkverkeer kan een fiets van pas komen. Wist je dat ongeveer 50% van de werknemers binnen een straal van 15 kilometer van het werk wonen? Zonde om dan de auto te nemen, niet? Met een elektrische fiets sta je in no-time op je werk, zonder files en ander gedoe. Je werkgever kan trouwens elektrische fietsen aan zijn of haar werknemers aanbieden en dit 100% fiscaal aftrekken.

De aankoop van een fiets is trouwens een pak goedkoper dan een auto, maar dat weten we allemaal. Ook als je voor een elektrische fiets gaat, ben je goedkoper uit. Oké, dit is een grotere investering, maar weegt nog steeds niet op tegen de kosten van een (extra) auto. Bij de aankoop van een wagen komen daarna nog verzekeringen en brandstofkosten kijken; bij een fiets ben je na aankoop beter af. Buiten wat onderhoudskosten hoef je je nergens zorgen over te maken. Een elektrische fiets moet worden opgeladen maar deze kosten zijn minimaal.

Voordelen van een auto

Sneller op je bestemming aankomen is soms een voordeel bij fietsen, maar lang niet altijd. Gaat het om grotere afstanden, dan zal een auto nu eenmaal de gemakkelijkste optie blijven. Voor reisjes naar bijvoorbeeld de ardennen kan je moeilijk de fiets nemen.
Een groot voordeel van een auto is dat deze comfortabel is. Als het regent, zit je droog. Is er een stevige wind, dan merk je hier vrij weinig van. Tijdens de wintermaanden kan je simpelweg de verwarming aanzetten en tijdens de zomer doet de airco zijn werk. Je geniet intussen van een vleugje muziek uit de radio. En een auto heeft natuurlijk een veel grotere bagageruimte die wel eens van pas kan komen.

Conclusie

De auto is en blijft een handig vervoermiddel, maar we kunnen veel afstanden even gemakkelijk afleggen met een (elektrische) fiets. Het loont dus zeker om de voor- en nadelen van beide voor jezelf op te sommen en eventueel de overstap te maken. Je hoeft daarom nog niet af te zien van je auto, maar overweeg zeker om een beetje vaker de fiets te nemen. Het heeft enorm veel voordelen en is goed voor zowel jezelf als je omgeving![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]