CategoriesGeen categorie

Elektrisch fietsen en de winter

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tijdens de winter krijgt je fiets het harder te verduren dan tijdens de zomermaanden. Je bent daarom misschien geneigd om sneller de auto te nemen. Dat is echter helemaal niet nodig. Met enkele voorbereidingen qua onderhoud en handige tips zorg je ervoor dat je fiets de koude maanden vlot zal doorwinteren.

Onderhoud

Je fiets een extra onderhoud geven kan zeker geen kwaad tijdens de winter. Na een tochtje met je fiets neem je best wat extra tijd om hem een extra schoonmaakbeurt te geven. Denk eraan dat je eerst je batterij uit je fiets haalt! Voor het schoonmaken van je fiets gebruik je best een fietsenreiniger en zeker geen hogedrukreiniger. Achteraf zorg je er ook voor dat je de fiets goed droogt om roest te voorkomen.

Naast een poetsbeurt, zijn er nog enkele manieren waarop je je fiets goed kan onderhouden tijdens de winter. Het is natuurlijk heel belangrijk om je verlichting na te kijken. In de winter is er minder daglicht, en ook als het donker is wil je zichtbaar blijven. Smeer je ketting en tandwielen best eens in met kettingolie. De aluminiumdelen kan je met vaseline behandelen. Van de remonderdelen blijf je beter af als je de kwaliteit niet wil schaden. Ook de boutjes en moeren vet je best even in met vaseline. Indien nodig vervang je de roestige onderdelen. Controleer het profiel van je banden. In de winter kan het al eens glad zijn en je wil dat je banden in orde zijn. Helemaal op safe spelen? Je kan altijd winterbanden op je fiets laten plaatsen om meer grip te krijgen.

Je kan natuurlijk ook eens langsgaan bij een lokale fietshandelaar of hersteller en vragen om je fiets een grondig onderhoud te geven en winterklaar te maken.

De batterij

Regen is geen probleem voor een elektrische fiets. Wat wel een punt kan vormen is koud weer, temperatuurverschillen en vocht. Bewaar je batterij dus zeker op een warme plaats en niet in een koude ruimte (of te warme ruimte). De ideale temperatuur is tussen de 10 en 40 graden. Laat bij voorkeur je accu niet op de fiets zitten maar neem deze steeds mee naar binnen. Vooraleer je je batterij oplaadt, kan je deze best eerst even op kamertemperatuur laten komen voor je hem in het stopcontact steekt.

Gebruik je je fiets toch even niet tijdens de winter? Denk er dan aan om je batterij tijdig eens op te laden (om de twee maanden ongeveer). In de batterij zitten cellen die energie naar elkaar transporteren. Het is belangrijk dat dit proces in beweging blijft. Zolang je batterij opgeladen is, hou je dit proces in stand. Als je dit niet doet, kan je batterij schade oplopen.

Algemene tips

  • Draag warme kledij zoals een muts, sjaal en handschoenen. Denk ook aan een helm.
  • Let op andere fietsers, wandelaars en auto’s.
  • Let op gladde wegen.
  • Draag eventueel een veiligheidshesje.
  • Zet je zadel misschien wat lager zodat je sneller met je voeten op de grond staat.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]