CategoriesGeen categorie

Ebike voor werknemers: gezond en interessant

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bedrijfswagens zijn intussen een standaard geworden voor veel bedrijven. We krijgen echter steeds meer te maken met lage-emissiezones in steden, stijgende kosten voor het openbaar vervoer, en onstabiele brandstofprijzen. Een interessant alternatief kwam de laatste jaren echter meer en meer op de voorgrond: de elektrische fiets.

Gezond…

De meeste mensen werken niet heel ver van huis. De gemiddelde woon-werkafstand ligt tussen de 15 en 35 km. Dit is perfect te doen met een elektrische fiets. Zowel fysiek als mentaal heeft fietsen voordelen. Een elektrische fiets biedt dan wel trapondersteuning, je moet nog steeds zelf op de pedalen trappen en dat vraagt energie. Je werkt dus ook tijdens elektrische fietsen aan je conditie en je gezondheid. Daarnaast heeft fietsen ook een ander positief effect op je lichaam: de kans op hart-, vaat- en suikerziekten zal aanzienlijk verkleinen. Je zal tevens op mentaal vlak voordelen ondervinden. Werknemers die zich met de fiets naar het werk verplaatsen, zullen minder stress ervaren. En dat komt alleen maar ten goede aan zijn of haar werkprestaties. Bovendien bevordert fietsen je hersenactiviteit en creativiteit. Het is namelijk vaak zo dat je tijdens het fietsen even de tijd neemt om tot rust te komen en na te denken op een creatieve manier. Zo ontstaan interessante ideeën op de fiets! En hoe fijn is het om gezondere werknemers te hebben, die dus minder afwezig zijn?

Ook voor het milieu is fietsen eens stuk gezonder. Onze lucht wordt nog te veel belast met co2 uitstoot, en daar kan elektrisch rijden verandering in brengen. Volgens onderzoek belast je het milieu tot 40 keer minder als je kiest voor een elektrische fiets in plaats van een auto!

… maar ook financieel interessant!

Voor werkgevers is het financieel interessant om werknemers een elektrische fiets aan te bieden als extralegaal voordeel. Een bedrijfsfiets is relatief goedkoop. Het is goedkoper dan eender welk ander vervoermiddel. Wat e-bikes nog interessanter maakt, is dat ze 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Je kan de kosten integraal inbrengen en in mindering brengen van de vennootschapsbelasting. Verder zijn onder andere de aankoop van de accessoires, verzekeringspremies, onderhoud en de installatie van een fietsenstalling 100% fiscaal aftrekbaar. Bedrijfsfietsen moeten lineair afgeschreven worden over een periode van minimum 3 jaar.

Is dit nog niet voldoende? Wel, je kan ook de BTW volledig recupereren. Dit in tegenstelling tot een bedrijfswagen, waar de Co2 uitstoot bepaalt wat de aftrekbaarheid is. Voor de fiscus is dit tevens geen voordeel alle aard indien de werknemer de fiets tenminste gedeeltelijk voor woon-werk verkeer gebruikt.

Verder boost je je bedrijfsimago en kan je je werknemers een fietsvergoeding geven, terwijl je ook minder parkeerplaatsen nodig hebt. De fietsvergoeding wordt vrijgesteld tot 0,24 euro per kilometer. Je kan dus ook deze kosten integraal aftrekken, waardoor de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting dalen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]