CategoriesGeen categorie

Actieradius van je elektrische fiets vergroten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]De batterij van je elektrische fiets is een van de belangrijkste onderdelen. Die verliest door gebruik en ouderdom een deel van haar capaiciteit. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je fiets, alsook langere afstanden afleggen, dus een goed onderhoud van je batterij is van groot belang. Wij geven je alvast enkele essentiële tips mee om een optimaal onderhoud van je accu te garanderen.

1. Lees de handleiding

We slaan deze stap al graag eens over, maar het lezen van je handleiding is en blijft erg belangrijk, zeker als je voor het eerst in aanraking komt met een Elektrische Fiets. Je zal in je handleiding ook essentiële informatie terugvinden over je batterij en hoe je hier best mee omgaat. Afhankelijk van het type accu dat jouw fiets heeft, zullen andere zaken van toepassing zijn. Ga dus zeker eerst eens door de bijgeleverde handleiding!

2. Eerste oplaadbeurten

De eerste oplaadbeurten van je fietsbatterij zijn essentieel. Je laadt je accu tijdens deze eerste keren best helemaal op. Na een keer of vijf volledig op- en ontladen krijgt de batterij zijn maximale kracht.

3. Type accu

In je handleiding zal je terugvinden welk soort accu je fiets heeft. Je zal, afhankelijk van het type, je accu anders moeten behandelen. Een Li-ion batterij kan je bijvoorbeeld beter opladen nog voor deze helemaal leeg is. Een Nikkel-metaalhybridebatterij kan je na ongeveer 30 oplaadbeurten wel beter eens volledig opladen. Wat voor soort batterij je ook hebt, iedere batterij zal nog ongeveer 5 jaar (of 500 keer opladen) kracht en capaciteit verliezen. Dit betekent dat je batterij minder lang zal meegaan en steeds sneller leegloopt. Is de lader van je accu kapot? Zorg dan voor een nieuwe lader die afgestemd is op jouw batterij.

4. Accu verwijderen

Haal je accu steeds van je fiets als je deze opbergt. Ook wanneer je onderweg bent en een stop maakt, kun je deze er best even afhalen. Hetzelfde geldt wanneer je je e-bike transporteert, het is steeds aan te raden je batterij eruit te halen en deze apart te vervoeren. Zo voorkom je mogelijke schade.

Wanneer het heel warm is en de ebike in de zon staat, kan de batterij heel warm worden. Een batterij is zwart en trekt de zon aan. Daardoor wordt die al snel heel warm. Vanaf 35 graden verliest die aan vermogen. Zet je fiets dus best in de schaduw.


5. Bewaren van je accu

Je bewaart je accu best altijd op een droge en koele plaats, liefst op kamertemperatuur. Lage of hoge temperaturen kunnen er namelijk voor zorgen dat de levensduur van je accu aanzienlijk verkort. Ook wanneer je je e-bike enkele maanden niet gebruikt, moet je eraan denken deze eens in de twee maanden op te laden. Probeer ervoor te zorgen dat je accu altijd tussen de 40 en 70% opgeladen is. Je kunt de batterij in de winter dus het best uit je fiets halen en in een verwarmde kamer leggen.

Let op: het is héél belangrijk om de batterij ook in de winter even op te laden om de batterij niet “lui” te maken. Anders verlies je vermogen.

Als er te veel zelfontlading optreedt, zien we dat cellen van de batterij in “onbalans” komen: de ene heeft bv. nog maar 3,5 Volt, de andere 4, maar die laatste zal ook niet meer verder dan 3,5 V gaan opladen. En zo verlies je capaciteit.

6. Versnellingen juist gebruiken

Het correct gebruiken van je versnellingen heeft ook een invloed op je batterij. Je gebruikt ze best zoals je dat doet bij een auto. Schakel naar een lichtere versnelling bij een stoplicht of aan het begin van een stijl oppervlak en schakel tijdens de rit zelf weer op.

7. Trapondersteuning uitschakelen

Je motor nodeloos laten draaien is nergens goed voor. Ben je fit en denk je zelf wat te kunnen trappen? Of zit de wind mee en kan deze voor een duwtje in de rug zorgen? Schakel de trapondersteuning dan even uit en fiets zelfstandig. Zo gaat je accu langer mee.

8. Wegrijden vanuit stilstand

Wegrijden vanuit stilstand vraagt veel energie van je e-bike. Kan je zelf nog wegfietsen vanuit een stilstaande positie? Doe dit dan zeker en zet de trapondersteuning uit of kies voor een lage stand van ondersteuning en de lichtste versnelling. Probeer eraan te denken dat wanneer je begint met fietsen je altijd in een lage versnelling rijdt om je accu minder te belasten. Je zal op die manier langer kunnen fietsen zonder tussentijds je accu op te moeten laden.

9. Snellader

Je accu opladen duurt tussen de 2 en 8 uur, afhankelijk van je batterij. Er zijn ook snelladers verkrijgbaar waarmee je je accu binnen de twee uur helemaal kan opladen. Je verbruikt hierdoor echter meer stroom en dit is niet aan te raden voor je batterij. Probeer het gebruik van een snellader dus te beperken of je riskeert de levensduur van je accu te verkorten.

Meer weten over fietsbatterijen? Lees onze blog hierover.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]