[vc_row][vc_column][vc_column_text]Een elektrische fiets kopen is geen goedkope aankoop. Je wil dan ook zo lang mogelijk van deze investering genieten. Een van de belangrijkste zaken waarmee je daarvoor rekening moet houden is het onderhoud van je elektrische fiets. Geen zorgen, dit loopt grotendeels gelijk met een onderhoud van een gewone fiets en is helemaal niet zo moeilijk.
Fiets onderhouden
Als eerste zal je natuurlijk de fiets zelf onder handen nemen. Je reinigt deze best nu en dan eens zoals je je gewone fiets zou schoonmaken. Hou het frame proper en verwijder modder, sneeuw en zand. Gebruik liefst geen hogedrukreiniger en laat geen natte plekken achter! Je gaat best voor warm water met een mild vloeibare zeep in combinatie met een katoenen doek. Vet aluminium, chroom en stalen deeltjes in met zuurvrije vaseline om oxidatie tegen te gaan.
Controleer de bandenspanning regelmatig en pomp je banden op tijd op. Dit komt zowel jou als je fiets ten goede aangezien zachte banden voor meer weerstand zorgen. Vergeet ook zeker je ketting niet in te smeren zodat deze soepel blijft. Je wil namelijk niet dat je ketting roest, maar ook andere bewegende delen pak je best even aan. Begin je toch tekenen van roest te zien (chroom)? Gebruik dan een roestwerend middel.
Als je dan toch bezig bent met het algemene onderhoud van je fiets, kan je meteen wat controles uitvoeren. Zitten alle boutjes en schroeven nog goed vast? Bekijk ook even de remblokjes, deze zullen namelijk sneller slijten dan bij een gewone fiets. Logisch, want je hebt veel meer remkracht nodig door de hogere snelheden. Zeker in de wintermaanden is het ook belangrijk om je verlichting te testen.
Motor onderhouden
Goed nieuws: de motor van je elektrische fiets vergt niet veel onderhoud! Voel je toch dat er iets misgaat bij de motor? Dan ga je best meteen naar je fietsenmaker. Bij de aankoop van je fiets worden de sensoren gekalibreerd met de trapondersteuning. Na het afleggen van vele kilometers kan het echter zijn dat deze kalibratie opnieuw uitgevoerd dient te worden. Doe je dit niet, dan zit je mogelijks met verkeerde metingen qua afstand en tijd. Je kan deze kalibratie perfect uitvoeren via het display op je e-bike, je hoeft dus normaal niet naar een hersteller te gaan. Lukt het toch niet zelf omdat je een ouder model hebt? Dan kan je natuurlijk nog steeds bij de fietsenmaker terecht.
Accu onderhouden
Een accu heeft een beperkte levensduur, dus je wil deze liefst zo goed mogelijk verzorgen. Echt onderhoud is hier niet vereist, maar er zijn wel enkele tips waarmee je best rekening houd, wil je je batterij zo lang mogelijk laten meegaan. Het proces van ontladen en opladen houdt de accu in goede conditie, waardoor hij jaren meegaat. Een nieuwe accu is pas na een aantal laadbeurten op zijn volle capaciteit. Denk er dus aan om deze de eerste drie laadbeurten zeker volledig op te laden. Laat je batterij nooit lange tijd ontladen liggen, dit heeft namelijk een negatief effect op zijn prestaties en levensduur. Ook wanneer je de batterij enige tijd niet gebruikt, zoals bv. tijdens de wintermaanden, zorg je best dat deze altijd tussen de 30 en 70% is opgeladen. Je accu kan overigens niet goed tegen hoge en lage temperaturen. Neem je batterij dus altijd van je fiets en bewaar deze op kamertemperatuur.
Naar een hersteller
Hoewel je veel zelf kan doen, is het toch aangeraden minstens een keer per jaar naar de fietsenmaker te gaan voor een grondig onderhoud. Een basisonderhoudsbeurt zal meestal volstaan. Daarin zit vaak een algemene controle van het stuur, de verlichting, de banden, etc. Ook de remmen en versnellingen worden getest en afgesteld. Verder worden lossere bouten en moeren opnieuw vastgedraaid en zal ook de spanning van je ketting worden gecontroleerd. Spaken worden gespand, tandwielen gesmeerd en ook de kwaliteit van het wiel frame en de accu worden nagekeken. Het volledige elektrische systeem moet ook worden bekeken, inclusief software updates. Verder worden elektrische aansluitingen ook vaak beschermd tegen weersinvloeden.
Tijdens een uitgebreide onderhoudsbeurt wordt de fiets ook helemaal schoongemaakt. Extra service hangt af van hersteller tot hersteller.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]