CategoriesGeen categorie

Elektrische fiets voor woon-werkverkeer

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Elektrische fietsen zijn tegenwoordig helemaal hip. Het is niet langer een fiets die enkel voor ouderen of mensen met medische klachten interessant is. Een e-bike werd de laatste jaren ook een ideaal alternatief voor de bekende bedrijfswagen. Meer en meer bedrijven bieden een elektrische fiets aan als extralegaal voordeel, en dat is aantrekkelijk voor zowel werkgever als werknemer.

Werknemers

Met je elektrische fiets naar het werk gaan heeft een hoop voordelen. Zo overbrug je gemakkelijk langere afstanden zonder dat je je zorgen moet maken over files en treinen of bussen die weer eens te laat zijn. Je werkt ook meteen dagelijks aan je conditie zoals jij dat wil; je kan namelijk zelf het niveau van trapondersteuning op je e-bike kiezen. ‘s Morgens nog niet goed wakker? Zet de ondersteuning maar een beetje hoger. ‘s Avonds wat extra calorieën verbranden? Laat die trapondersteuning maar uitstaan! Je draagt tevens je steentje bij aan het milieu: je verlaagt je CO2 uitstoot aanzienlijk.

Werkgevers

Maakt het bedrijf waar je werkt nog geen gebruik van elektrische fietsen? Leg zelf het idee eens op tafel met volgende sterke argumenten. Ten eerste is een e-bike 100% fiscaal aftrekbaar. Ook de kosten die komen kijken bij het onderhoud, de installatie van een fietsenstalling, verzekeringen en nodige accessoires kan je volledig aftrekken. Je kan de kosten integraal inbrengen en in mindering brengen van de vennootschapsbelasting. Ten tweede is ook de BTW volledig te recupereren. Ten derde is het ook interessant te vermelden dat dit geen voordeel alle aard, op voorwaarde dat werknemers de fiets gedeeltelijk voor woon-werkverkeer gebruiken. Als laatste geven we mee dat je in sommige gemeenten premies kan krijgen voor het aankopen van een elektrische fiets. Zo kan je bijvoorbeeld in Gent tot 500 euro subsidie krijgen!

Welke fiets voor woon-werkverkeer

Er zijn geen specifieke modellen op de markt voor woon-werkverkeer. Het is vooral een persoonlijke keuze voor welke fiets je uiteindelijk gaat. We kunnen wel enkele aandachtspuntjes meegeven waar je op moet letten:

  • Comfort: Je wil natuurlijk comfortabel van en naar je werk fietsen. Test dus zeker je fiets uit op zitgemak en zorg dat deze goed aanvoelt.
  • Actieradius: Zorg ervoor dat de actieradius voldoende groot is. Je wil namelijk niet stilvallen op de weg terug naar huis! Houd hierbij ook rekening met de accucapaciteit.
  • Compleet: Ook de nodige accessoires zijn fiscaal aftrekbaar dus je kan maar beter voor een compleet pakket gaan. Denk hierbij aan een slot, bagagedrager, verlichting, etc.
  • Motorsysteem: Kies niet voor een veel te complex motorsysteem. Je wil een systeem dat gemakkelijk bedienbaar is zodat je vlot naar je bestemming geraakt.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]